Interactieve
Kaart

Fusie AMC en VUmc

Fusie AMC en VUmc

ACM stelt na onderzoek dat er na de fusie voldoende keuzemogelijkheden blijven voor patiƫnten en zorgverzekeraars. Dit geldt zowel voor basiszorg als voor (hoog)complexe ziekenhuiszorg (topzorg).

De academische ziekenhuizen bieden hele gespecialiseerde zorg die andere ziekenhuizen niet bieden. AMC en VUmc hebben samen tussen de 30 en 40 procent marktaandeel, en daarmee zijn er volgens het ACM genoeg alternatieven voor zowel patiƫnten als verzekeraars, zoals het OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Lange adem
Sinds begin 2011 zijn de raden van bestuur van de ziekenhuizen met elkaar in gesprek over de mogelijkheden voor een intensievere samenwerking. Het is een proces van de lange adem. Volgens een woordvoerder van VUmc duurt het nog zeker tot 2018 voordat de daadwerkelijke fusie een feit is. Voor die tijd moeten nog veel formaliteiten worden afgehandeld.

Hoe het nieuwe VUmc en AMC eruit gaan zien, is nog lang niet in beton gegoten. Wel is de verwachting dat in AMC een accent komt op vrouw en kindzorg en hart- en vaatziekten en in VUmc oncologie en neurologie.

Bron: Parool, 5 september 2017, Malika Sevil