Interactieve
Kaart

Herinrichting Stationsplein Holendrecht

Herinrichting Stationsplein Holendrecht

Elke dag fietsen en lopen er duizenden reizigers over het stationsplein Holendrecht. Misschien komt u er ook wel eens. De gemeente vindt het belangrijk dat u zich op dit stationsplein prettig en veilig voelt. De inrichting van het plein zoals deze nu is, draagt daar niet genoeg aan bij. Herinrichting stationsplein Holendrecht Het stationsplein Holendrecht krijgt daarom aan de kant van het ziekenhuis Amsterdam UMC, locatie AMC de komende jaren een nieuw gezicht. De werkzaamheden voor de nieuwe inrichting beginnen eind oktober. Wat gaan we hier doen?

Verbetering verkeersveiligheid
We gaan onder andere de verkeersveiligheid rond het stationsplein verbeteren door de aanleg van een nieuwe fietsroute van het stationsplein richting het ziekenhuis. Ook komt er een nieuw fietspad tussen het spoor en het busstation en passen we de verkeerslichten aan op de kruising met de Meibergdreef.

Sociale veiligheid stationsplein en omgeving
Daarnaast willen we dat het gebied sociaal veiliger wordt en er mooier uitziet. Dit doen we door tussen het station en het ziekenhuis een parkje te maken in de vorm van een ‘ellips’ met veel groen. Net daarbuiten komt een nieuw restaurant en een kiosk, waar zowel bewoners, reizigers als bezoekers van het ziekenhuis gebruik van kunnen maken. Het gebied rondom stationsplein Holendrecht wordt daardoor levendiger.

2 

1

Voetgangersstromen en nieuwe inrichting stationsplein Holendrecht 

Projectplanning
Het project is opgedeeld in acht verschillende fasen en duurt iets minder dan twee jaar. Soms zijn er veel werkzaamheden, maar soms gebeurt er een aantal maanden weinig. Het terrein wordt namelijk voor een groot gedeelte opgehoogd met zand, zodat één gelijk niveau ontstaat. Dat zand moet een aantal maanden ‘zetten’ om verzakking in de toekomst te voorkomen. De werkzaamheden beginnen eind oktober. In de zomer van 2020 is het nieuwe stationsplein klaar.

Omleidingen
Belangrijk is dat voetgangers en het andere verkeer in alle fases van het project veilig door het gebied kunnen. Er komen daarom veilige omleidingsroutes, zoals tijdelijke fiets- en voetpaden, die voor iedereen duidelijk zijn.

Bomen
Om het stationsplein opnieuw in te kunnen richten, moeten we 67 bomen langs het spoor kappen. We hebben onderzocht of het mogelijk is om deze bomen in de omgeving van het stationsplein terug te plaatsen. Dit lukt helaas maar bij één boom. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, planten we nieuwe bomen in het gebied. Uiteindelijk zal het gebied zelfs groener worden ingericht. Dit duurt alleen nog even en we kunnen ons voorstellen dat u dat jammer vindt. We doen er daarom alles aan om ook tijdens de werkzaamheden het gebied prettig en met groen in te richten.

Werkzaamheden fase 1 t/m 3: eind oktober tot eind december 2018
In de eerste drie fasen voeren we de volgende werkzaamheden uit.

Fase 1
a. Het maken van een bouw in- en uitrit aan de Meibergdreef, nabij de bushaltes.
b. Het kappen van 67 bomen langs het spoor.

Fase 2
c. Het aanleggen van een nieuw fietspad tussen het spoor en het busstation.

Fase 3
d. Het aanpassen van de kruising Meibergdreef, inclusief verkeerslichten.
e. Het aanleggen van een tijdelijk fietspad en tijdelijk voetpad langs het spoor richting het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Meer informatie en projectpagina
Stationsplein Holendrecht ligt in Amstel III. Amstel III verandert de komende jaren van een gebied waar vooral wordt gewerkt in een levendige wijk waar je ook prettig kunt wonen en recreëren.

Zo gaat ook het Amsterdam UMC het eigen terrein herinrichten. Er komt een groen entreegebied met een paviljoen dat toegang geeft tot het ziekenhuis en de poliklinieken. Op de projectpagina: amsterdam.nl/projecten/amstel3 kunt u meer lezen over alle projecten in het gebied, waaronder de herinrichting van stationsplein Holendrecht. Voordat we begin 2019 starten met fase 4, ontvangt u van ons een nieuwe brief waarin we u informeren over de werkzaamheden in de vervolgfasen van het werk. Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met ondergetekende via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-27 39 93 62.

Leave a comment

You are commenting as guest.