Interactieve
Kaart

AMC Health Park

  • AMC Health Park
  • AMC Health Park
  • AMC Health Park

Het AMC HEALTH PARK is een stimulerende en inspirerende omgeving waarin gezondheid en welzijn van patiënten, medewerkers, studenten én buurtbewoners centraal staan.

Het park kent een rijke schakering aan plekken waardoor eenieder die er komt te allen tijden de plek vindt die bij hem of haar past. Markante routes door het groen bieden een heldere oriëntatie en stimuleren keer op keer tot bewegen en ontmoeten. Het midden in  het park gelegen, sierlijk vormgegeven entreepaviljoen geeft bezoekers een royaal welkom en stelt hen door de organische vormgeving en warme, natuurlijke materialen op hun gemak. Zo herdefinieert het AMC HEALTH PARK de positie van het ziekenhuis van een introverte, medische machine tot een stimulerende en gastvrije ontmoetingsplek midden in de 21e eeuwse samenleving.

Het AMC Health Park vindt zijn climax bij de hoofdentree, waar een prachtig vormgegeven entreepaviljoen bezoekers op een vanzelfsprekende manier binnen leidt. De uitgangspunten van het gehele park – een orthogonale basisstructuur met daarin een netwerk aan routes - leiden hier tot een heldere en uitgesproken entreesituatie. Boven een landschap, dat is voorzien van de lange lijnen uit de Hollandse polder zoals bomenrijen en sloten, zweeft een expressief vormgegeven netwerk van verkeersroutes, dat de monoliet verbindt met de stad. Centraal in dit netwerk aan verkeersroutes staat het entreepaviljoen. Zo wordt het AMC vanuit verschillende richtingen uitstekend bereikbaar.

De opzet van het plan is zo dat elke bezoeker, ongeacht vervoerswijze, even comfortabel de hoofdentree bereikt. Door de efficiënte logistieke opzet is er in het entreegebied naast de verkeersstromen voldoende ruimte met een hoogwaardige verblijfskwaliteit. Door de orthogonale structuur van het park lopen het park en het parkeren in het entreegebied visueel in elkaar door. Zo is - ondanks de enorme hoeveelheid parkeren op het maaiveld - het entreegebied vooral groen van aard, waarin het entreepaviljoen door de positionering en bijzondere vormgeving gemakkelijk vindbaar is.

Het entreepaviljoen, dat warm, gastvrij en rustgevend wil zijn, contrasteert sterk met de monoliet, die door zijn omvang en grove materiaalgebruik als overweldigend en intimiderend kan worden ervaren. Dit contrast wordt niet alleen veroorzaakt door de vrije vormgeving van het paviljoen, maar ook door het materiaalgebruik. De gevels en het dak zijn door het gebogen glas en de ranke stalen profielen verfijnd en licht. Het interieur heeft een natuurlijke, warme uitstraling door het gebruik van bijvoorbeeld houten leuningen en houtfineer op de gesloten wanden en het vaste meubilair, zoals de balie. Hoge betonnen plinten maken het publieke interieur robuust en onderhoudsvriendelijk.

De Open Oproep Herontwikkeling Entree en voorterrein Academisch Medisch Centrum Amsterdam werd in maart 2017 uitgeschreven volgens Kompas bij Prijsvragen en vond plaats in twee ronden. 60 ontwerpteams dienden een visie in voor de eerste ronde van de prijsvraag. In mei selecteerde de jury vijf visies voor uitwerking tot een ontwerp met begroting in de tweede ronde.

Meer informatie